Zupa z pokrzywy

  • wyświetlono: 284 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Umiejętności kulinarne odziedziczyłam po mamie i babci. Gotuję smacznie i zdrowo, a przykładem jest właśnie ta zupa.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Jadwiga Rozmuk, Jelenia Góra
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● 1 kg liści pokrzywy
● cebula
● pęczek bazylii
● gałązka tymianku
● 2 ziemniaki
● goździk
● szczypta soli
● 1/4 szklanki oliwy
● 25 g masła
● grzanki z bułki
● 100 g żółtego sera

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa z pokrzywy

  • 1. Cebulę siekamy i smażymy
    w garnku na oliwie. Dodajemy
    pokrzywę i dusimy
    10 minut.
  • 2. Ziemniaki obieramy i kroimy
    w kostkę. Dodajemy do
    pokrzywy. Przyprawiamy
    ziołami, goździkiem i solą.
    Wlewamy litr wody. Gotujemy
    pół godziny.
  • 3. Zupę przecieramy przez
    sito, dodajemy masło, zagotowujemy
    i zalewamy grzanki
    na talerzu. Posypujemy
    startym żółtym serem.
PP_06-2008

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakipokrzywy

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa z kalarepy

Dodane przez: Gosia123

Zupa z kalarepy

Sezon w pełni więc u mnie w domu...

Zupa jarzynowa z zasmażką

Dodane przez: MagdalenaS

Zupa jarzynowa z zasmażką

Zupa jarzynowa gości w naszym domu...

Zupa szczawiowa

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Zupa szczawiowa z jajkiem

Najlepiej smakuje wiosną z młodego...

Zupa krem z kabaczka

Dodane przez: Gregorhspeed

Zupa krem z kabaczka

Niedawno zebraliśmy z działki nasze...

Zupa chrzanowa z jajkiem

Dodane przez: alaaa

Zupa chrzanowa z jajkiem

Ja robię ją kilka razy w roku,...

image-1ade9ca

Dodane przez: wiesiołek

Zupa rybna z dorsza

Kupując dorsze w całości i później...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE