Zupa z podgrzybków (duży gar)

0 (0 ocen)

...zrobię zupy na 2-3 dni... zrobiłam... nie starczyła nawet na jeden dzień :) Pycha

Składniki:

  • 1.5kg świeżych grzybów
    700g ziemniaków
    cebula
    por
    4 duże marchewki
    1 korzeń pietruszki
    duży pęczek natki pietruszki
    duży kubek śmietany 18% lub jogurt naturalny
    sól, pieprz

Zupa z podgrzybków (duży gar) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczamy, myjemy, kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy woda i gotujemy.
    Następnie odcedzamy je na sicie i płuczemy czysta woda.

    Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę. Resztę warzyw również obieramy, a a następnie kroimy w dość duże kawałki.
    Przekładamy wszystko do innego garnka, dodajemy 2/3 natki pietruszki (w całości). Resztę natki siekamy i odkładamy na później. Zalewamy 2.5l wody. Gotujemy, aż marchew będzie miękka, a warzywa puszcza swoje soki. Następnie z gotowego wywary wyciagamy wszystko, oprócz ziemniaków.
    Do wywaru z ziemniakami dodajemy ugotowane grzyby. Doprawiamy sola i pieprzem.
    Do śmietany, w kubeczku, dodajemy szczyptę soli, a następnie odrobinę wywaru. Mieszamy, a potem stopniowo wlewamy do zupy, ciagle mieszajac.
    Zagotowujemy wszystko. Gdy zupa będzie wrzeć, wyłaczamy ogień. Dodajemy resztę natki pietruszki. Mieszamy.

    Gotowe.
    Teraz możemy zajadać :)

Komentarze

Podobne przepisy