Zupa z pieczonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zamarynować łososia z solą, pieprzem cytrynowym i oliwą na 2h. Włoszczyznę umyć i pokroić drobno. Na oliwie i 1 łyżce masła najpierw podsmażyć pora, dodać pozostałe warzywa, posolić. Dorzucić pokrojone na paseczki pomidory suszone (pozostawiając część do dekoracji), czosnek, rozmaryn i papryczkę chilli (ostrożnie z jej ilością). Zalać wszystko bulionem, dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do miękkości wszystkich warzyw.
2.W tym czasie pokroić łososia w większą kostkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut, pod koniec można go przyrumienić włączając funkcję "grill". Zupę zmiksować i ewentualnie doprawić, dodać soku z cytryny wg uznania, zabielić śmietaną. Wlewać do talerzy. Na środku ułożyć kawałki pieczonego łososia, suszone pomidory pokrojone w kosteczkę i posiekany koperek. Podawać z pieczywem.
Komentarze