Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z ciecierzycą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Lubisz zupy i wyjątkowe smaki? Oto przepis na wyjątkową zupę z pieczonych pomidorów i papryki oraz ciecierzycą. Jest bardzo treściwa oraz szybka i prosta do zrobienia. Idealnie nadaje się na posiłek potreningowy lub obiad. Smacznego!

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g ciecierzycy
    1,5 kg pomidorów
    3 ząbki czosnku
    3 papryki
    1 l bulionu warzywnego
    1 papryczka chili
    30 g oliwy z oliwek
    starty imbir
    majeranek
    tymianek
    łyżeczka słodkiej papryki
    sól
    natka pietruszki
    grubo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płuczemy ciecierzycę, następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin
    2. Kolejno gotujemy ciecierzycę w osolonej wodzie, aż do momentu, gdy będzie miękka - około 40 minut
    3. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki
    4. Kroimy w kosteczkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego
    5. Papryki myjemy, usuwamy ziarenka i kroimy na małe kawałki. Dokładamy do pomidorów
    6. Czosnek obieramy i siekamy, a następnie dodajemy do warzyw
    7. Całość skrop oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 30 minut
    8. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę, posiekaną drobno papryczkę i starty imbir i podsmaż kilka minut
    9. Upieczone warzywa wrzuć do garnka, dodaj posiekany ząbek czosnku i zalej bulionem warzywnym
    10. Przypraw do smaku i gotuj około 10 minut
    11. Dodaj ciecierzycę i gotuj do miękkości
    12. Gotową zupę udekoruj natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować