Zupa z pieczonego selera

0 (0 ocen)

Zupa-krem na bazie pieczonego selera. Pyszna, a dzięki dodatkowi jabłka nabrała dodatkowego owocowego smaku.

Składniki:

  • 1 duży seler
    1 marchewka
    1 cebula
    1 jabłko
    2 l bulionu drobiowego
    1 łyżka masła
    sól
    pieprz czarny
    natka pietruszki

Zupa z pieczonego selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler obrać i pokroić na małe cząstki. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 45min. Marchewkę i cebulę skroić. Podsmażyć na patelni razem z masłem. Włożyć do garnka razem z upieczonym selerem i zalać bulionem. Chwilę podgotować i dodać kawałki obranego jabłka. Przyprawić i gotować, aż wszystko będzie miękkie. Zmiksować blenderem na gładki krem. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Można też dołożyć parę plasterków świeżego jabłka i posypać natką pietruszki. Smacznego!

Porady

Selera można upiec "przy okazji" np kiedy pieczemy mięso, czy zapiekankę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy