Zupa z pieczarkami i pomidorem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Prosta szybka i smaczna zupa

  • Łatwy

Składniki:

  • - kość od schabu: 1 sztuka
    - ziarenka smaku: 1 łyżka
    - marchew: 1 sztuka
    - pietruszka: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - ziemniaki: 5 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - pieczarki: 5 sztuk
    - śmietana: 2 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - pomidor: 1 sztuka
    - szczypiorek: 2 łyżki

Zupa z pieczarkami i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kość schabową zalewamy 1,2 litra wody, chwilę gotujemy i zbieramy powstałe fusy. Potem dosypujemy ziarenka smaku i startą na dużych oczkach marchew i pietruszkę oraz dodajemy pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Na rozgrzanej oliwie podsmazamy cebukę pokrojoną w kostkę, a gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki i chwilę smażymy razem, a potem dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i całość smażymy razem, potem dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Zupę przyprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną. Na talerzu posypujemy szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy