Zupa z pekinki a'la parzybroda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście kapusty pekińskiej płuczemy, osączamy i kroimy w nieduże kwadraty. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w niedużą kostkę. Marchewkę obieramy, płuczemy, kroimy w plastry. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w niedużą kostkę.
2.Zagotowujemy 2,5 szklanki rosołu, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, wkładamy marchewkę i gotujemy 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodajemy ziemniaki i kapustę, doprowadzamy do ponownego zawrzenia i gotujemy 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dokładamy pomidory, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolejne 5-10 minut.
3.Kiełbasę i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wkładamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, dodajemy cebulę i smażymy razem na rumiano. Wyjmujemy z patelni, pozostawiając tłuszcz i dodajemy do zupy.
4.Zupę doprawiamy pieprzem, ewentualnie dolewamy rosołu, aby uzyskać pożądaną gęstość, wsypujemy posiekany koperek i zielną pietruszkę, zagotowujemy i podajemy.
Komentarze