Zupa z patisonów i cukinii z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 10 min

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i ostatnio często gości w mojej kuchni, ale do zupy dodałam ją po raz pierwszy. Tak podana zupka z patisonów wyszła smaczna, aromatyczna i pożywna:)))

  • 10 min

Składniki:

  • 2 patisony (około 800 g)
    1 cukinia (około 400 g)
    1 szklanka kaszy jaglanej
    ugotowana marchewka
    1 ½ litra rosołu
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1/3 szklanki śmietany
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    pieprz ziołowy
    tymianek świeży lub suszony
    ząbek czosnku
    tłuszcz do smażenia

Zupa z patisonów i cukinii z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Cukinię i patisony obieramy, oczyszczamy z nasion, kroimy w plastry.
  • 2. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy patisony i cukinię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Po tym czasie rozcieramy blenderem.
  • 4. Marchewkę kroimy w kostkę, wrzucamy do roztartej cukinii, zalewamy rosołem, dodajemy śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy i razem gotujemy jeszcze 5 minut.
  • 5. Do gotowej zupy dajemy ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy