Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i ostatnio często gości w mojej kuchni, ale do zupy dodałam ją po raz pierwszy. Tak podana zupka z patisonów wyszła smaczna, aromatyczna i pożywna:)))
Zupa z patisonów i cukinii z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Cukinię i patisony obieramy, oczyszczamy z nasion, kroimy w plastry.
2.W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy patisony i cukinię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
3.Po tym czasie rozcieramy blenderem.
4.Marchewkę kroimy w kostkę, wrzucamy do roztartej cukinii, zalewamy rosołem, dodajemy śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy i razem gotujemy jeszcze 5 minut.
5.Do gotowej zupy dajemy ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy.
Komentarze