Zupa z oscypkiem

4.99 (142 ocen)

  • 25 min

Wspaniała, kremowa zupa z górską nutką, świetnie smakuje z ryżem

  • 25 min

Składniki:


  • oscypek 100g,
    masło 1/2 łyżeczki,
    mąka 1/2 łyżki,
    bulion warzywny 1/2l,
    śmietana 18% 2 łyżki,
    ryż długoziarnisty 100g,
    koperek posiekany 1 łyżka,
    1 ząbek czosnku,
    sól,
    pieprz,
    gałka muszkatołowa,
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.99 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z oscypkiem 1. Oscypek ścieramy na małych oczkach tarki. Przygotowujemy bulion warzywny.
  • Zupa z oscypkiem 2. Ryż gotujemy na sypko.
  • Zupa z oscypkiem 3. Miękkie masło mieszamy z mąką i wkładamy do gotującego się bulionu, szybko mieszamy. Kolejno dodajemy ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Co chwilkę mieszając gotujemy na wolnym ogniu około 3 minut.
  • Zupa z oscypkiem 4. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Na talerz wykładamy porcję ryżu, tworząc kopczyk. Wlewamy gorącą zupę i od razu podajemy. Całość posypujemy świeżym koperkiem. Życzę smacznego :-)

Porady

Zamiast ryżu można użyć również grzanek lub groszku ptysiowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować