Zupa z opieńkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

W moim ogrodzie są jeszcze opieńki więc przygotowałam bardzo smaczną zupę z tymi grzybami. Wyszła bardzo smaczna, moja rodzina bardzo lubi tą zupę, polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
    0,5 kilograma opieniek
    5 ziemniaków
    2 marchewki
    1 pietruszka
    Kawałek pora
    3 ziarna ziela angielskiego
    5 ziaren pieprzu
    3 listki laurowe
    Sól, pieprz
    Domowa jarzynka
    2 łyżki mąki pszennej
    0,5 szklanki śmietany 18%
    Pół pęczka natki pietruszki

Zupa z opieńkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy udko z kurczaka, dodajemy ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz listki laurowe, wlewamy 3 lity wody i lekko solimy. Gotujemy na małym do momentu aż mięso będzie miękkie. Opieńki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do osobnego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, odcedzamy. Z wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy grzyby i gotujemy przez 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, pora kroimy w pół plasterki. Przygotowane warzywa dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości, zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jarzynką. Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy