Zupa z nowalijek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Młode, świeże warzywa obecnie królują na targowisku więc zupa z nich to nasze danie ulubione o tej porze roku.

  • 60 min

Składniki:

  • wędzona kość schabowa
    4 marchewki
    2 pietruszki
    mały seler
    2 pomidory malinowe
    mała główka kapusty włoskiej
    kilka młodych ziemniaków
    kilka ziaren ziela angielskiego
    listek laurowy
    koperek
    sól
    pieprz
    śmietana do zup
    8 szt buraczków z botwinki
    150 g żółtej fasolki szparagowej

Zupa z nowalijek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka włożyłem wędzoną kość, zalałem zimną wodą, dodałem sól i zagotowałem. Buraczki po odcięciu obrałem i pokroiłem w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroiłem. Dodałem najpierw buraczki, potem pozostałe warzywa do wywaru razem z pokrojonymi w dużą kostkę ziemniakami, sparzonymi pomidorami pokrojonymi w paski (bez skórki i nasion) zielem angielskim i listkiem laurowym oraz kilkoma ziarnami pieprzu.. Po 20 minutach gotowania dodałem poszatkowaną dość grubo kapustę włoską i fasolkę szparagową oraz por. Gotowałem do miękkości. Koperek posiekałem i wsypałem do zupy, doprawiając ją solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wlałem zahartowaną śmietanę.
    Zupa najlepiej smakuje po odgrzewaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy