Zupa z muli ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Zupa z muli duszonych na winie, z dodatkiem marchewki szpinaku i kolendry.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 1 kg omułek świeżych
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1/2 szklanki białego wina wytrawnego
    1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
    2 ząbki czosnku
    200 gram szpinaku mrożonego
    1 marchew
    1 cebula szalotka
    1 łyżka masła
    szczypta cukru
    szczypta soli najlepiej morskiej
    pieprz biały
    kolendra
    bagietka do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z muli ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy masło.
  • 2. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na maśle ze szczyptą soli i cukru.
  • 3. Do cebulki dodać pokrojoną w talarki a następnie ćwiartki marchewkę.
  • 4. Zalać bulionem, dodać drobno posiekaną kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak i dusić do miękkości.
  • 5. Mule z wrzucić do gotującego się wina, przykryć pokrywką.
  • 6. Dusić około 4-5 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem, aż muszle się otworzą.
  • 7. Małże odcedzić, wywar zachować.
  • 8. Zostawić kilka małży do dekoracji, resztę wyciągnąć z muszli.
  • 9. Do garnka z wywarem z omułek wrzucić zawartość patelni oraz małże.
  • 10. Dodać śmietankę oraz doprawić do smaku.
  • 11. Podawać ze świeżą bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Małże Owoce Szpinak Owoce morza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować