Zupa na zdrowie. Młode ziemniaki i marchew, wiosenna kalarepka i rozmaryn. Ziemniaki mają więcej witaminy C, niż dynie i jabłka. Rozmaryn i kalarepa mają korzystny wpływ na organizm człowieka.
Zupa z młodych ziemniaków, rozmarynu i kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę. Do garnka wlać litr zimnej wody, wrzucić warzywa, dodać oliwę, rozmaryn, przyprawy, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować 20 minut.
2.Z garnka wyjąć marchew, kilka ziemniaków oraz liść laurowy. Wsypać lubczyk i szczypiorek, dodać śmietanę, zmiksować. Gotować jeszcze 4-5 minut. Ewentualnie dosolić do smaku. Podawać z kawałkami marchewki, ziemniaków, udekorować gałązką rozmarynu.
3.Rady : do zup dodaję często łyżeczkę pesto z lubczyku, które przygotowuję wcześniej. Tę zupę można podać również z odrobiną sera Ricotta, z rzodkiewką, z parmezanem, grzankami. Jest zdrowa i wyśmienita.Można ją też przygotować gotujuąc warzywa na parze i miksując z bulionem.
Komentarze