Zupa z młodych ziemniaków, rozmarynu i kalarepki

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Zupa na zdrowie. Młode ziemniaki i marchew, wiosenna kalarepka i rozmaryn. Ziemniaki mają więcej witaminy C, niż dynie i jabłka. Rozmaryn i kalarepa mają korzystny wpływ na organizm człowieka.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • -młode ziemniaki : 500 g
    -kalarepa : 2 sztuki
    -młoda marchew : 2 sztuki
    -korzeń selera : 60 g
    -rozmaryn : 3-4 gałązki
    -szczypiorek (posiekany) : 1-2 łyżki
    -śmietana 18 % : 2 łyżki
    -oliwa z oliwek : 3 łyżki
    -lubczyk świeży (posiekany) : 1 łyżeczka
    -sól : 1 łyżka
    -ziele angielskie ( mielone) : 0,5 łyżeczki
    -kurkuma : 0,5 łyżeczki
    -liść laurowy : 1 sztuka
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z młodych ziemniaków, rozmarynu i kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę. Do garnka wlać litr zimnej wody, wrzucić warzywa, dodać oliwę, rozmaryn, przyprawy, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować 20 minut.
  • zupa z odkażającym, wzmacniającym rozmarynem 2. Z garnka wyjąć marchew, kilka ziemniaków oraz liść laurowy. Wsypać lubczyk i szczypiorek, dodać śmietanę, zmiksować. Gotować jeszcze 4-5 minut. Ewentualnie dosolić do smaku. Podawać z kawałkami marchewki, ziemniaków, udekorować gałązką rozmarynu.
  • 3. Rady : do zup dodaję często łyżeczkę pesto z lubczyku, które przygotowuję wcześniej. Tę zupę można podać również z odrobiną sera Ricotta, z rzodkiewką, z parmezanem, grzankami. Jest zdrowa i wyśmienita.Można ją też przygotować gotujuąc warzywa na parze i miksując z bulionem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować