Zupa z młodych warzyw z pierożkami

  • wyświetlono: 57 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dzisiejsza propozycja na obiad to lekka letnia zupa warzywna z delikatnymi pierożkami. Pyszna, prosta w przygotowaniu a naprawdę robi wrażenie ;-).

profilowe
  • 4 porcje
  • 30min
  • Średni

Składniki

na pierożki (8 sztuk):

– 75g mąki pszennej

– 75g maki ziemniaczanej

– 75g wody

– szczypta soli

– 100g cukinii

– 2 duże pieczarki

– pieprz

– łyżka oleju

na zupę:

– 1 średnia cukinia lub 2 małe

– ½ pora (biała część) lub mały młody

– 200g świeżego bobu (najlepiej małe ziarna)

– 4 ząbki czosnku

– 4 duże pieczarki

– ½ młodej kapusty

– pieprz, sól

– 3 łyżki oleju lub masła

– 2 małe pomidory lub jeden duży

– szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa z młodych warzyw z pierożkami

  • 1. 1. W misce wymieszać obie mąki, dodać szczyptę soli oraz wodę. Zagnieść ciasto do połączenia składników. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 15-20 minut żeby odpoczęło.

    2. Cukinię i pieczarki na farsz pokroić w drobną kostkę, smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż się zarumienią. Dodać soli i pieprzu do smaku. Odstawić do ostygnięcia.

    3. Ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na lekko owalny, cienki placuszek. Na środek każdego placuszka nałożyć farsz, brzegi przed zlepieniem posmarować lekko wodą, a następnie skleić. Pierożki zlepić i ustawić na „siedząco”, zlepieniem do góry. Gotować na parze jakieś 3-4 minuty.

    4. Pora oraz cukinie posiekać w pół-talarki, kapustę poszatkować. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz (olej lub masło), najpierw włożyć kapustę i podsmażać, aż się zeszkli. Następnie włożyć pora i po chwili cukinię. Wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane w drobną kostkę pomidory oraz bób. Dusić na średnim ogniu aż wszystko zmięknie, następnie doprawić sola i pieprzem do smaku i zalać zimną wodą tak żeby przykryła warzywa. Od momentu zagotowania gotować jeszcze 5-10 minut.

    5. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, uprażyć na suchej patelni, aż będą złociste. Dodać do zupy. Wymieszać.

    6. Zupę nałożyć do miseczek, do każdej dodać dwa pierożki i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiwarzywazupapierożkizupa warzywnaramenzupa wegetarianskazupa wegańska

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa z młodej kapusty

Dodane przez: Di bloguje

Zupa z młodej kapusty

To taka lżejsza wersja kapuśniaka,...

zdrowa zupa z młodych buraków

Dodane przez: Neblina36

Zupa z młodych buraków

Zdrowa zupa z młodych, dorodnych...

Wspaniała zupa z młodych warzyw zabielana

Dodane przez: basia4ab

Wspaniała zupa z młodych warzyw zabielana

Jest znakomitą zupą składającą...

image-26did85

Dodane przez: Kasia_S

Zupa z młodych warzyw

uwielbiam taką zupkę

zupa

Dodane przez: Kasja1986

Zupa krem z pieczonych młodych warzyw

Bardzo kremowa i pełna smaku zupa...

wiosenna zupa

Dodane przez: Neblina36

Wiosenna zupa z młodych warzyw

Zdrowa,treściwa,sezonowa zupa z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE