Zupa z młodych warzyw z pierożkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Dzisiejsza propozycja na obiad to lekka letnia zupa warzywna z delikatnymi pierożkami. Pyszna, prosta w przygotowaniu a naprawdę robi wrażenie ;-).

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • na pierożki (8 sztuk):

    – 75g mąki pszennej

    – 75g maki ziemniaczanej

    – 75g wody

    – szczypta soli

    – 100g cukinii

    – 2 duże pieczarki

    – pieprz

    – łyżka oleju

    na zupę:

    – 1 średnia cukinia lub 2 małe

    – ½ pora (biała część) lub mały młody

    – 200g świeżego bobu (najlepiej małe ziarna)

    – 4 ząbki czosnku

    – 4 duże pieczarki

    – ½ młodej kapusty

    – pieprz, sól

    – 3 łyżki oleju lub masła

    – 2 małe pomidory lub jeden duży

    – szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ramen Pierogi

Zupa z młodych warzyw z pierożkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W misce wymieszać obie mąki, dodać szczyptę soli oraz wodę. Zagnieść ciasto do połączenia składników. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 15-20 minut żeby odpoczęło.

    2. Cukinię i pieczarki na farsz pokroić w drobną kostkę, smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż się zarumienią. Dodać soli i pieprzu do smaku. Odstawić do ostygnięcia.

    3. Ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na lekko owalny, cienki placuszek. Na środek każdego placuszka nałożyć farsz, brzegi przed zlepieniem posmarować lekko wodą, a następnie skleić. Pierożki zlepić i ustawić na „siedząco”, zlepieniem do góry. Gotować na parze jakieś 3-4 minuty.

    4. Pora oraz cukinie posiekać w pół-talarki, kapustę poszatkować. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz (olej lub masło), najpierw włożyć kapustę i podsmażać, aż się zeszkli. Następnie włożyć pora i po chwili cukinię. Wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane w drobną kostkę pomidory oraz bób. Dusić na średnim ogniu aż wszystko zmięknie, następnie doprawić sola i pieprzem do smaku i zalać zimną wodą tak żeby przykryła warzywa. Od momentu zagotowania gotować jeszcze 5-10 minut.

    5. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, uprażyć na suchej patelni, aż będą złociste. Dodać do zupy. Wymieszać.

    6. Zupę nałożyć do miseczek, do każdej dodać dwa pierożki i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować