zupa z młodych warzyw

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Pyszna zupa warzywna.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • kilka młodych ziemniaków, najlepiej malutkich i okrągłych
    młoda marchewka
    młoda pietruszka
    młody seler korzeniowy
    młoda cebula

    kalarepka
    kilka rzodkiewek
    garść fasolki szparagowej
    3-4 papryczki Pimientos de padron lub jedna zielona papryka
    mały brokuł

    10 dag wędzonego boczku
    2-3 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    papryczka chili
    koperek

    szklanka kwaśnej śmietany

Zupa z młodych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w kostkę.
  • 2. Na boczku podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy ziemniaki, pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera. Podsmażamy warzywa przez kilka minut. Następnie zalewamy wodą. Woda powinna przykryć warzywa. Dodajemy liście, ziela angielskie oraz rozkruszone chili i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
  • 3. Następnie wrzucamy resztę pokrojonych warzyw i gotujemy je około 5 minut. Zupę zaprawiamy śmietaną doprawiamy do smaku przyprawami. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy