Zupa z młodych buraków

4.99 (152 ocen)

  • Dla 6 osób

Zdrowa zupa z młodych, dorodnych warzyw, pełna wartości odżywczych. Buraczki zawierają białko, sole mineralne, witaminy z grupy B i witaminę C. Są bogate w błonnik.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • -włoszczyzna ( marchew, por, seler, pietruszka) : pęczek
    -młode buraczki : 8 sztuk
    -młoda cebula : 1 sztuka
    -sok z cytryny : 2-3 łyżki
    -cukier : 0,5 łyżeczki
    -sól morska : 1-2 łyżeczki
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -ziele angielskie : 4 ziarenka
    -liście laurowe : 2-3 sztuki
    -majeranek suszony : 1 łyżka
    -pomidory z puszki : 2 sztuki
    -ząbki czosnku : 2 sztuki
    -śmietana 18 % : 2 łyżki
    -olej rzepakowy : 2 łyżki
    -woda : 1,5 litra
Wystaw ocenę:

4.99 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z młodych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( ja rozdrabniam używając robota kuchennego).
  • 2. Marchew, korzeń pietruszki, seler obrać, umyć, pokroić. Por, natkę pietruszki umyć. Pomidory zmiksować używając blendera.
  • 3. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  • 4. Do dużego garnka wlać wodę, wrzucić rozdrobnione buraki, włoszczyznę, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sól,pieprz, cukier i podsmażoną cebulę.Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek, gotować 40 minut.
  • 5. Wyjąć por, seler, korzeń pietruszki, liście laurowe. Dodać sok z cytryny, śmietanbę, majeranek i przecier z pomidorów. Zupę zmiksować, przecedzić przez sito. Gotować jeszcze 5 minut na wolnym ogniu. Ewentualnie doprawić do smaku solą. Można podawać z ugotowanym jajkiem przepiórczym lub kurzym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować