Zupa z młodej marchewki

5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Wszyscy w domu uwielbiamy zupy. Mój synek twierdzi, że gotuję je najlepiej na świecie.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg młodej marchewki z nacią
    2 łyżki masła
    3/4 l bulionu (może być z kostki rosołowej)
    1/2 łyżeczki curry
    sól
    cukier
    pieprz cytrynowy lub czarny
    2 dag ziaren sezamu
    10 dag śmietanki 36-proc.
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z młodej marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki myjemy i ewentualnie skrobiemy.
  • Zupa z młodej marchewki 2. Marchewki kroimy w małą kostkę. Dusimy w garnku ok. 10 minut na maśle. Odkładamy 2 łyżki do dekoracji.
  • 3. Marchewkę zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy solą, cukrem, curry oraz pieprzem. Gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu.
  • 4. Zupę miksujemy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy ze śmietanką. Każdą porcję posypujemy sezamem oraz marchewką.

Porady

● Sezam przed dodaniem do zupy warto chwilę prażyć na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować