Zupa z młodej kapusty

0 (0 ocen)

Wyśmienita, delikatna i aromatyczna.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    1 kg młodych ziemniaków
    5 młodych marchewek
    1 pęczek koperku
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    4 ziarna ziela angielskiego
    3-4 łyżeczki momo masala
    3 liście laurowe
    3-4 łyżki marmite
    około 300g boczku parzonego
    woda

Zupa z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę siekamy i wrzucamy do dużego garnka (około 7 l). Ziemniaki i marchewkę czyścimy, kroimy na kawałki i dokładamy do garnka. Całość zalewamy zimną wodą, tak aby poziom był wyższy od warzyw o 5 cm. Następnie dokładamy ziele angielskie, momo masala i liście laurowe. Gotujemy na średnim ogniu.
    W tym czasie siekamy czosnek, cebulę, kroimy boczek w małą kosteczkę i podsmażamy. Kiedy się zarumienią dokładamy całość do garnka z gotującą się zupą.
    Gdy warzywa zmiękną, doprawiamy zupę marmite. Warto dozować jej ilość według własnego smaku. Gotujemy jeszcze około 15 minut.
    Podajemy obficie posypaną świeżym, drobno posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy