Podejrzewam, że zupy do danie, od których większość z nas zaczyna swoją kulinarną przygodę. Dlatego tym bardziej polecam to danie. Zupa z młodej kapusty nie tylko pysznie smakuje, ale też powstaje prosto i szybko.
40 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
• 1 duża cebula,
• 1 mała główka młodej kapusty,
• Woda,
• 1 kostka rosołowa,
• Sól do smaku,
• Pieprz do smaku,
• Papryka do smaku,
• Mielony kminek do smaku,
• Olej,
• Łyżka śmietany do zabielenia
Dodatkowo:
• Śmietana do podania,
• Koperek do dekoracji
Zupa z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
Między czasie kapustę drobno szatkujemy. Pokrojoną dodajemy do cebuli. Całość podlewamy wodą, tak by zakrywała ona kapustę.
2.Do kapusty dodajemy kostkę rosołową. Zawartość garnka gotujemy do momentu jak kapusta będzie miękka.
Gotową kapustę miksujemy na gładki krem. Całość ponownie stawiamy na ogniu. Zupę zagotowujemy, doprawiając do smaku według uznania. Na koniec zabielamy łyżką śmietany.
Tak przygotowaną rozlewamy na talerze, dekorujemy kleksami z śmietany oraz świeżym koperkiem. Podajemy.
Komentarze