Zupa z młodego szczawiu

4.5 (161 ocen)

  • 30 min

Nazbierałam na działce młodego szczawiu, więc postanowiłam na odmianę ugotować zupkę szczawiową z jajkami.

  • 30 min

Składniki:

  • 20 dkg szczawiu
    wywar z kości i warzyw( około 4 l)
    4 łyżki śmietany
    4 jajka ugotowane
    3 łyżki posiekanego szczypiorku z koperkiem
    sól.pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z młodego szczawiu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0w286mu 1. Szczaw umyć, osączyć i posiekać . Jaja obrać, pokroić w plastry( najlepiej w krajalnicy do jajek). Wywar zagotować, wlać podprawę z maki wymieszanej a kilkoma łyżkami wody oraz szczaw. Gdy zacznie wrzeć odstawić, dodać śmietanę , zieleninę. Przyprawić solą i pieprzem.

Porady

Zamiast wy waru z kości i warzyw może być rosół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować