Zupa z leśnych grzybów

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Właśnie zaczęły się moje ukochane grzybki leśne a mianowicie opieńki, które kocham. To jedne z najlepszych grzybów, jak dla mnie. Po prostu uwielbiam je i robię na każde sposoby, jakie tylko znam z lat dzieciństwa.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ćwiartka z kurczaka 480 g,
    480 - 500 g leśnych już ugotowanych grzybów,
    4 ziarenka ziela angielskiego,
    1 marchew 100 g,
    1 liść laurowy,
    2 łyżki suszonych warzyw,
    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    8 średniej wielkości ziemniaki,
    1 łyżka świeżych liści magii,
    2 łyżki natki pietruszki,
    165 g śmietany 30 % pół szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa grzybowa

Zupa z leśnych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzybowa 1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać opłukaną ćwiartkę z kurczaka pokrojoną na części oraz marchew pokrojoną dowolnie, całość zagotować zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny i gotować na wolnym ogniu w trakcie gotowania dodać suszone warzywa dla lepszego smaku i zapachu oraz przyprawę uniwersalną, ziela angielskie i liść laurowy. Gdy mięso na ćwiartce robi się już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do ich miękkości
  • grzybowa 2. W czasie gdy wywar mięsny z ziemniakami się gotuje na wolnym ogniu przygotować grzyby ( mi mąż oczyścił i ugotował w osolonej wodzie dzień wcześniej następnie je odcedził i zimne wstawił do lodówki ). Jak ziemniaki w wywarze są już miękkie dodać przygotowane grzyby, pokrojone drobniej liście magii - lubczyka oraz natkę pietruszki, doprawić do smaku przyprawą uniwersalną lub swojską jarzynką i jeszcze chwilę pogotować na wolnym ogniu
  • grzybowa 3. Do zagotowanego wywaru z ziemniakami i dodanymi grzybami wlać śmietanę trzydziestoprocentową szybkim ruchem zamieszać i lekko zagotować. Ugotowaną zupę zdjąć z ognia i odstawić na chwilę aby całość przeszła smakiem grzybów, jak ja żałuję że przez ekran komputera nie możecie poczuć smaku i zapachu zupy. Jeżeli ktoś nie toleruje śmietany można ją pominąć i pozostawić zupę bez zabielenia
  • grzybowa 4. Zupę podałam z kawałkami mięsa gotowanego z ćwiartki kurczaka, wyszła tak smaczna że aż brakuje mi słów aby ją opisać a zapach roznosi się po całym domu i korytarzu. Przed podaniem można zupę posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym, taka zupę można przygotować z każdego rodzaju grzybów leśnych
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować