Zupa z kwasem kapuścianym

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Przepis pochodzi od znajomej z pracy mojego taty. W jej domu zupa ta stanowi jedno z dań wigilijnych, u nas przyjęła się jako jeden ze sposobów na pyszny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    2 marchewki,
    1 pietruszka,
    kawałek selera,
    kilka gałązek natki pietruszki
    około 30 dkg grzybów suszonych
    2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i jałowca
    2 torebki kaszy gryczanej
    około litr kwasu powstałego z kiszenia kapusty
    puszka wołowiny w sosie własnym
    sól, pieprz, maggi.
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z kwasem kapuścianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy wywar z udek, włoszczyzny i przypraw. Kiedy zacznie się gotować, zbieramy z powierzchni powstałe osady, aby powstał nam czysty, klarowny bulion. Wyjmujemy warzywa i mięsko, oddzielamy od kości i kroimy w kawałki. Grzyby gotujemy aż do miękkości, kroimy drobniej, podobnie jak wołowinę w sosie własnym i wrzucamy do wywaru. Kaszę gotujemy osobno w osolonej wodzie. Kiedy kasza i grzyby są już miękkie, łączymy je z wywarem i chwilę gotujemy, żeby smaki się przemieszały. Zakręcamy gaz pod garnkiem i ostrożnie wlewamy partiami kwas, próbując, czy zupa nie jest zbyt kwaśna. Nie gotujemy! Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.

Porady

Jeśli ktoś lubi wyraźniejszy smak grzybów, może wlać do bulionu trochę wody, w której grzyby się gotowały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować