ZUPA Z KURCZAKA

5 (155 ocen)

Bardzo smaczna zupa smakiem przypominająca tradycyjne flaczki.Polecam.

Składniki:


  • 1 średnia tuszka z kurczaka
    2 marchwie średnie
    1 pietruszka mała
    1 mały kawałek selera
    1 mały kawałek pora
    1/4 papryki czerwonej świeżej
    1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    2 łyżki mąki
    3 łyżki oleju
    100 ml.słodkiej śmietany 18%
    - kilka listków laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego
    1 puszka przecieru pomidorowego 70 g.

    sól,pieprz,ostra papryka mielona,gałka muszkatołowa,czosnek granulowany,maggi w płynie,majeranek do smaku.
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuszkę kurczaka przekroić wzdłuż na połowę,dokładnie oczyścić,umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie do smaku z dodatkiem marchwi i pora.
  • zupa z kurczaka 2. Mięso wyjąć,przestudzić,oddzielić mięso i pokroić je w paski.Marchew z gotowania pokroić w kostkę,imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,paprykę w kostkę.
  • zupa z kurczaka 3. Pietruszkę,seler oczyścić,umyć,zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zeszklić na tłuszczu zdjętym z rosołu.
  • zupa z kurczaka 4. Na patelni rozgrzać olej,wsypać mąkę i lekko ją zrumienić,podlać gorącym wywarem ,dokładnie wymieszać.
  • zupa z kurczaka 5. Wywar mięsny zagotować,dodać imbir,przesmażony seler z pietruszką, listki laurowe ,ziele angielskie.Przez sitko wlać zasmażkę z mąki i zagotować.
  • zupa z kurczaka 6. Dodać przecier,pokrojone mięso i paprykę,przyprawić do smaku przyprawami,chwilę gotować.Na koniec wlać śmietanę rozprowadzoną w gorącym wywarze celem zrównania temperatury,wymieszać i już nie gotować.

Porady

Podawać z pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować