Bardzo smaczna zupa smakiem przypominająca tradycyjne flaczki.Polecam.
Składniki:
1 średnia tuszka z kurczaka
2 marchwie średnie
1 pietruszka mała
1 mały kawałek selera
1 mały kawałek pora
1/4 papryki czerwonej świeżej
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2 łyżki mąki
3 łyżki oleju
100 ml.słodkiej śmietany 18%
- kilka listków laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego
1 puszka przecieru pomidorowego 70 g.
sól,pieprz,ostra papryka mielona,gałka muszkatołowa,czosnek granulowany,maggi w płynie,majeranek do smaku.
Zupa z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tuszkę kurczaka przekroić wzdłuż na połowę,dokładnie oczyścić,umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie do smaku z dodatkiem marchwi i pora.
2.Mięso wyjąć,przestudzić,oddzielić mięso i pokroić je w paski.Marchew z gotowania pokroić w kostkę,imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,paprykę w kostkę.
3.Pietruszkę,seler oczyścić,umyć,zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zeszklić na tłuszczu zdjętym z rosołu.
4.Na patelni rozgrzać olej,wsypać mąkę i lekko ją zrumienić,podlać gorącym wywarem ,dokładnie wymieszać.
5.Wywar mięsny zagotować,dodać imbir,przesmażony seler z pietruszką, listki laurowe ,ziele angielskie.Przez sitko wlać zasmażkę z mąki i zagotować.
6.Dodać przecier,pokrojone mięso i paprykę,przyprawić do smaku przyprawami,chwilę gotować.Na koniec wlać śmietanę rozprowadzoną w gorącym wywarze celem zrównania temperatury,wymieszać i już nie gotować.
Komentarze