Zupa z krupniokiem w roli głównej i kartoflami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wrzucamy kość wędzoną ,dodajemy ziele angielskie,liście laurowe,gorczycę,zalewamy wodą,lekko solimy,gotujemy wywar półtorej godziny na średnim ogniu.W między czasie ziemniaki, marchewkę,pietruszkę,cebulę obieramy,płuczemy kroimy w średnią kostkę.Por oczyszczamy,kroimy w półplasterki.Boczek kroimy w średnią kostkę.Wywar odcedzamy przez sito.Do wywaru wrzucamy ziemniaki,marchewkę,pietruszkę,por,gotujemy do miękkości.W między czasie na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy boczek,cebulę,podsmażamy.Krupnioki obieramy z błonek,dodajemy do boczku ,mieszamy,chwilę podsmażamy, całość wrzucamy do wywaru.Zupę doprawiamy do smaku,dodajemy musztardę,posiekany koperek.Gotujemy na małym ogniu dziesięć minut.
Zupę porcjujemy,podajemy z pieczywem.SMACZNEGO.
Komentarze