Zupa z krupniokiem w roli głównej i kartoflami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Cóż powiedzieć to jedna z najsmaczniejszych zup z jakich jadłem.Polecam.
!!!TORPEDA!!!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800g.krupnioka (kaszanki) najlepiej swojskiej
    6 dużych ziemniaków
    1 duża kość wieprzowa wędzona
    4 średnie marchewki
    2 średnie pietruszki korzeń
    1 por ( tylko biała część )
    1 pęczek koperku
    2 średnie cebule
    300g.boczku wędzonego
    1 łyżka masła
    4-5 liście laurowe, ziela angielskiego
    1 łyżeczka gorczycy
    1 łyżeczka ostrej musztardy
    sól,pieprz,kozieradka,gałka muszkatołowa,przyprawa w płynie "magii" do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik Kaszanka

Zupa z krupniokiem w roli głównej i kartoflami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzucamy kość wędzoną ,dodajemy ziele angielskie,liście laurowe,gorczycę,zalewamy wodą,lekko solimy,gotujemy wywar półtorej godziny na średnim ogniu.W między czasie ziemniaki, marchewkę,pietruszkę,cebulę obieramy,płuczemy kroimy w średnią kostkę.Por oczyszczamy,kroimy w półplasterki.Boczek kroimy w średnią kostkę.Wywar odcedzamy przez sito.Do wywaru wrzucamy ziemniaki,marchewkę,pietruszkę,por,gotujemy do miękkości.W między czasie na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy boczek,cebulę,podsmażamy.Krupnioki obieramy z błonek,dodajemy do boczku ,mieszamy,chwilę podsmażamy, całość wrzucamy do wywaru.Zupę doprawiamy do smaku,dodajemy musztardę,posiekany koperek.Gotujemy na małym ogniu dziesięć minut.
    Zupę porcjujemy,podajemy z pieczywem.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować