Zupa z krewetek na białym winie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna, lekka, delikatnie rozgrzewająca zupa z krewetek. Do jej przygotowania potrzebujemy przede wszystkim pancerzy, więc same krewetki możemy wykorzystać w inny sposób.Inspiracja przepisem ze strony: http://codojedzenia.pl/zupa-z-krewetek/. Zapraszam do gotowania!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na 4 porcje:
    pancerze z ok. 1 kg krewetek
    1 duża marchewka
    1 duża pietruszka
    1 mała cebula w łupince
    2 ząbki czosnku w łupinkach
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 gałązki pietruszki
    2 gałązki koperku
    200 ml białego wina
    2 łyżki koniaku lub whiskey
    200 g śmietany 18%
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    sól, pieprz

    Dodatkowo:
    200 g krewetek bez pancerzy
    2 łyżki kopru
    2 łyżki listków kolendry
    2 łyżki listków pietruszki

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z krewetek na białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy krewetki, cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut. Dolewamy wino i smażymy tak długo, aż odparuje połowa. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę, dodajemy warzywa, gałązki pietruszki i koperku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym-średnim ogniu przez 60 minut.
  • 2. Zupę przecedzamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Do śmietany wlewamy trochę zupy i dokładnie mieszamy. Przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy cukier, sól, pieprz i whiskey (koniak). Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  • 3. Do zupy wrzucamy krewetki, koper, kolendrę i pietruszkę. Przykrywamy i pozostawiamy w garnku jeszcze przez 5 minut. Przelewamy do miseczek i podajemy. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować