Zupa z kiszonej kapusty z kaszą gryczaną i pieczarkami

4.5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszna, sycąca i przede wszystkim zdrowa zupa. Bardzo prosta i tania. Jej dużym plusem jest to że powstaje dość szybko. To jedno z dań które gości u mnie na wigilijnym stole. :)

Składniki:

  • Składniki:
    ok. 30 dag kiszonej kapusty,
    10 dag kaszy gryczanej,
    20 dag małych pieczarek,
    1 średnia cebula,
    kawałek pora (ok 4-5 cm),
    łyżeczka lubczyku,
    1 ziele angielskie,
    1 liść laurowy,
    1 litr bulionu warzywnego,
    Sól, pieprz, ostra papryka do smaku
    olej do podsmażenia,
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z kiszonej kapusty z kaszą gryczaną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną dokładnie opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
    Pieczarki pokroić w ćwiartki i podsmażyć, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki.
    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, pora również i zeszklić na podgrzanym oleju. Kapustę opłukać, odcisnąć, pokroić i dodać do cebuli, podsmażyć.
    Bulion zagotować i dodać do niego podsmażoną cebule z kapustą, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie dodać kaszę i pieczarki, wszystko podgotować jeszcze około 10 min. Jeśli jest potrzeba doprawić do smaku według uznania. Smacznego!

Porady

W zależności od tego jaką mamy kapustę i jak kwaśną chcemy mieć zupę tyle razy ją płuczemy i odciskamy. Do zupy możemy zamiast pieczarek dodać inne grzyby. Możemy również dać grzyby suszone tylko wtedy przygotowanie potrawy zajmie nam dużo więcej czasu, gdyż suszone grzyby trzeba wcześniej opłukać, namoczyć w zimnej wodzie najlepiej na całą noc, następnie ugotować, osączyć, pokroić w kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować