To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad.
Składniki:
½ kg łopatki
½ kg kapusty kiszonej
1 marchewka
1kg ziemniaków
1 papryka czerwona
2 liście laurowe
5 ziaren czarnego pieprzu
Kminek
Estragon
Sól, pieprz
Zupa z kiszonej kapusty i łopatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do koło 2 litrów wody dodać umyte mięso, startą na tarce marchewkę oraz przyprawy. W osobnym garnku ugotować obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie wraz z wodą, w której się gotowały, dodać do mięsa. Również w osobnym garnku ugotować do miękkości poszatkowaną kapustę, gdy mięso będzie miękkie, dodać wraz z wodą, w której się gotowała, do mięsa. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w kostkę i dodać do zupy.
Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z zupy, pokroić w kostkę i dodać z powrotem. Całość wymieszać, w razie potrzeby doprawić.
Komentarze