Zupa z kiszoną kapustą

0 (0 ocen)

Pyszna i rozgrzewająca zupka na chłodniejsze dni

Składniki:

  • 40 dag wędzonych żeberek wieprzowych
    20 dag wedzonego boczku
    1/2 kg ziemniaków
    1/2 kg kiszonej kapusty
    1 marchew
    1 pietruszka
    1/4 selera
    kawałek pora
    2 kapelusze suszonych grzybów

    1 zabek czosnku
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka mąki
    przyprawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa z kiszonej kapusty 1. Żeberka pokroić na porcje i przełożyć do garnka, dodać do nich obrany seler i pietruszkę oraz marchew pokrojoną w grubsze plastry zalać to wszystko litrem wody, dołożyć 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżkę jarzynki i pokrojone w mniejsze kawałeczki kapelusze grzybów, przykryć i zagotować. Kiedy wywar się pogotuje kilka minut do garnka dodać obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki oraz czosnek pokrojony w plasterki, przykryć i gotować do miękkości. W osobnym garnku zalać wodą kapustę i ugotować do miękkości( jeśli jest bardzo kwaśna to najpierw ją należy przepłukać wodą ).
  • 2. Kiedy ziemniaki są miękkie do garnka przelać kapustę razem z wodą w której się gotowała, dołożyć koncentrat pomidorowy, pokrojony w kostkę i zrumieniony na patelni boczek bez tłuszczu na tłuszczu wytopionym z boczku zrobić zasmażkę z mąki i dolać ją do gotującej się zupy, doprawić do smaku pieprzem ziołowym, szczyptą cukru i ewentualnie solą, całość jeszcze razem gotować kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować