ZUPA Z KASZĄ JAGLANĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polubiłam ją szczególnie ze względu na jej mega zdrowe właściwości .W zupie wylądowała niespodziewanie i nawet nikt nie rozpoznał ,że to jaglanka!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki dla 4 -5 osób:

    20 dag łopatki wieprzowej
    3 grubsze plastry boczku
    1/2 laski kiełbasy wiejskiej
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    3-4 łyżki kaszy jaglanej
    1 marchewka
    liść selera
    3 małe ziemniaki
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki musztardy
    słodka papryka w proszku
    przyprawa do mięs
    pieprz ziołowy
    przyprawa kucharek
    natka pietruszki
    koperek

Zupa z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w krótkie paski ,doprawiamy rozgniecionym czosnkiem oraz przyprawami.Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.W ok 3 l garnku gotujemy wywar warzywny,dodając marchewkę pokrojoną w plastry, gałązkę selera oraz ok 1/2 łyżki przyprawy kucharek.Dodajemy podsmażone mięso i gotujemy do miękkości.Boczek , kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy.Dodajemy do zupy .Następnie ziemniaki pokrojone w kostkę oraz opłukaną kaszę jaglaną.Gotujemy ok 15 min.Śmietanę i musztardę mieszamy razem .Pod koniec gotowania zaprawiamy nimi zupę ,według upodobań doprawiamy do smaku.Posypujemy natką i koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy