Zupa z kaszą i paprykową kiełbasą

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo esencjonalna i sycąca zupa w sam raz na niepogodę.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - wędzony boczek: 100 gramów
    - żółta cebula: 2 sztuki
    - marchew: 2 sztuki
    - por: 1 sztuka
    - kasza jęczmienna: 100 gramów
    - wieprzowa kiełbasa z papryką: 100 gramów
    - bulion jarzynowy: 1.5 litra
    - czosnek: 1 ząbek
    - pieprz czarny: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta

Zupa z kaszą i paprykową kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek, cebulę, marchew kroimy w kostkę. Pora (tylko białą część) kroimy w półplasterki. Kaszę płuczemy i odstawiamy by odciekła.
  • 2. W garnku o grubym dnie powoli wytapiamy boczek. Gdy będzie już lekko rumiany dodajemy warzywa i kaszę. Całość zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez 25 minut.
  • 3. Do zupy dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy