Zupa z kapusty z papryką i pulpetami

0 (0 ocen)

Smaczna i pełna smaków zupa z pewnością zasmakuje Waszym gościom i bliskim!

Składniki:

  • 1kg białej kapusty
    2 cebule
    1 czerwona słodka papryka
    6 ziemniaków
    100g bekonu
    100g koncentratu pomidorowego
    1 jajko
    150g mięsa mielonego
    sól
    pieprz
    koperek
    olej

Zupa z kapusty z papryką i pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę umyj i poszatkuj. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Połowę odłóż na bok. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę. Bekon pokrój w paseczki. Paprykę umyj, rozkrój na pół, wyjmij pestki i pokrój w paseczki.
  • 2. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju, usmaż cebulę, czosnek i bekon. Duś przez 4 minuty. Dodaj paprykę, kapustę i koncentrat pomidorowy. Zalej szklanką wody i duś przez kolejne 10 minut.
  • 3. W garnku z niedużą ilością wody ugotuj ziemniaki. Jak będą na pół-gotowe dodaj duszone warzywa z patelni. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 15 minut. Mięso mielone połącz z drugą połową cebuli. Dodaj jajko, sól i pieprz. Wymieszaj i uformuj pulpeciki. Usmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Gotową zupę podaj z mięsnymi pulpecikami. Udekoruj koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy