Zupa z kapustą włoską i pomidorami oraz pulpetami wołowymi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Ta sycąca zupa jest idealnym daniem na chłodne dni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • pół główki kapusty włoskiej
    ok. 150 g ryżu
    pomidory krojone bez skóry w puszce
    1 cebula
    1 marchewka
    biała część pora
    3 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku
    mięso mielone wołowe (może być również wołowo- wieprzowe lub wieprzowe)
    sól
    pieprz
    papryka ostra mielona
    olej
    mąka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z kapustą włoską i pomidorami oraz pulpetami wołowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku przygotowujemy bulion mięsny lub warzywny. Ja użyłam rosołu z dnia poprzedniego. Kapustę szatkujemy, marchewkę kroimy w kostkę a por w plasterki. Dodajemy do bulionu razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy aż kapusta będzie miękka.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy ok. łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę i cebulę i czosnek. Dodajemy do zupy.
    Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i formujemy nieduże pulpety. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju po cebuli na złoty kolor.Podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut.
  • 3. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy .
  • 4. Do zupy dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze ok. 20 minut. Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej ryż i doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pulpetami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować