Zupa z kalarepy zabielana śmietaną

3.25 (4 ocen)

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mam dziś dla was propozycję na pyszną zupę z kalarepy, chcecie przepis więc zapraszam na mój blog

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g chrząstka mięsna z indyka,
    2 łyżki suszonej włoszczyzny,
    1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
    2 sztuki kalarepy,
    1 mała cebula,
    1 łyżka masła,
    5 ziarenek ziela angielskiego,
    1 liść laurowy,
    6 - 8 średnich ziemniaków,
    1 duży ząbek czosnku,
    4 łyżki natki pietruszki,
    2 oryginalne kostki magii 4 g każda,
    4 łyżki z górką śmietany 18 %,
    1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego
Wystaw ocenę:

3.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z kalarepy zabielana śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać mięso, przyprawę uniwersalną oraz suszoną włoszczyznę i od zagotowania gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Gdy już miękkie dodać ziemniaki i gotować do ich miękkości
  • zupa 2. Gdy ziemniaki są miękkie dodać ziela oraz liść laurowy a następnie natkę pietruszki, gotować na wolnym ogniu do czasu przygotowania kalarepy a mianowicie, na patelnie dać masło roztopić go dodać cebulę pokrojoną drobno i ją zeszklić następnie dać kalarepę startą na tarce jarzynowej i podsmażyć do miękkości, na koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę
  • zupa 3. Dodać przygotowaną kalarepę chwilę zagotować na wolnym ogniu, przygotować śmietanę rozprowadzając ją z gorącym wywarem od zupy wlać śmietanę zamieszać zagotować przez dwie minuty na koniec dodać pieprz oraz kostki magii
  • zupa 4. Zupę jak najbardziej polecam na zimne i chłodne dni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować