3 średnie kalarepki
4 ziemniaki
marchew
korzeń pietruszki
1 udko z kurczaka
1 cebulka
liście z łodygi z naci selera
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
Zupa z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć udko, cebulkę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować ok 45 minut.
Marchew, kalarepę, korzeń pietruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Razem z liśćmi selera dodać do gotującej się zupy. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Całość przyprawić do smaku i gotować do miękkości warzyw.
Porady
Mięso z udka można pokroić w kostkę i dodać do zupy lub wykorzystać do innego dania.
Komentarze