Zupa ta powstaje w mgnieniu oka. Jest smaczna i delikatna. Prosta w przygotowaniu, ale genialna w połączeniu składników. O tej porze roku, taki ciepły posiłek jest obowiązkowy.
1 min
Łatwy
Składniki:
1,5l bulionu (wywaru z kości i warzyw)
1 kalafior
8-10 pieczarek
Masło
1-2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
1 żółtko (niekoniecznie)
Natka pietruszki
Sól, pieprz
Vegeta
Zupa z kalafiora i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, zalać bulionem i ugotować. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć na maśle, oprószyć mąką, zasmażyć na rumiano, dodać do kalafiora. Do zupy dodać mleko, chwilę pogotować. Zdjąć z ognia, zupę wymieszać z żółtkiem (można go nie dodawać) i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku.
Komentarze