litr bulionu
cebula
2 ząbki czosnku
100 g kabanosów z chilli
500 g ziemniaków
150 g jarmużu
pół łyżeczki suszonego tymianku
2 liście laurowe
300 g ugotowanej lub gotowej z puszki ciecierzycy
olej
Zupa z jarmużem i kabanosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać łyżkę oleju w garnku z grubym dnem i zeszklić cebulę z czosnkiem. Po chwili dodać tymianek i liście laurowe, podlać odrobiną wody i dusić kilka minut. Obrać ziemniaki i pokroić je w dużą kostkę. Dodać je do cebuli razem z ciecierzycą i zalać bulionem. Gotować do miękkości ziemniaków. Liście jarmużu opłukać i pokroić w kawałki, a następnie dodać do zupy i gotować jeszcze ok. 10 minut. Kabanosy pokroić w kilkucentymetrowe kawałki, podsmażyć i dodać do zupy razem z pikantnym tłuszczem, który się z nich wytopił. Gotować jeszcze kilka minut. Jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze