Zupa z jarmużem i kabanosami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zdrowa i szybka zupa!

  • 50 min

Składniki:

  • litr bulionu
    cebula
    2 ząbki czosnku
    100 g kabanosów z chilli
    500 g ziemniaków
    150 g jarmużu
    pół łyżeczki suszonego tymianku
    2 liście laurowe
    300 g ugotowanej lub gotowej z puszki ciecierzycy
    olej

Zupa z jarmużem i kabanosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać łyżkę oleju w garnku z grubym dnem i zeszklić cebulę z czosnkiem. Po chwili dodać tymianek i liście laurowe, podlać odrobiną wody i dusić kilka minut. Obrać ziemniaki i pokroić je w dużą kostkę. Dodać je do cebuli razem z ciecierzycą i zalać bulionem. Gotować do miękkości ziemniaków. Liście jarmużu opłukać i pokroić w kawałki, a następnie dodać do zupy i gotować jeszcze ok. 10 minut. Kabanosy pokroić w kilkucentymetrowe kawałki, podsmażyć i dodać do zupy razem z pikantnym tłuszczem, który się z nich wytopił. Gotować jeszcze kilka minut. Jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy