Zupa z jarmużem i grzybami mun

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna zupa z kurczakiem, grzybami mun i warzywami. Orientalnego charakteru dodaje jej zielona pasta curry.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wywar:
    Udka z kurczaka - 6szt (lub 2 ćwiartki)
    Marchew - 1szt
    Pietruszka - 1szt
    Ziele angielskie - 4szt
    Liść laurowy - 4szt
    Pieprz ziarnisty - 10szt
    Korzeń lubczyku mielony - 1 łyżeczka

    Dodatki:
    Jarmuż - 6 dużych liści
    Grzyby mun - 3szt
    Papryka czerwona - 1szt
    Cebula - 1szt
    Kukurydza konserwowa - 100g
    Pasta curry zielona - 1-2 łyżki
    Makaron soba (gryczany) - 150g
    Sezam czarny - 2 łyżki do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Zupa z jarmużem i grzybami mun - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kurczaka, warzyw i przypraw gotujemy wywar. Ja robiłam go w szybkowarze - od momentu złapania ciśnienia gotowałam 30 minut. Kurczak powinien ładnie odchodzić od kości. Wywar odcedzamy. Kurczaka, po lekkim ostudzeniu, obieramy i kroimy na nieduże kawałki.
    Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, po 15 minutach odcedzamy i kroimy w paski. Jarmuż i paprykę kroimy na kawałki, a cebulę w piórka.
    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
    Do gorącego bulionu dodajemy pastę curry, grzyby mun, cebulę i paprykę. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy kurczaka, kukurydzę i jarmuż, gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy. Przed samym podaniem dodajemy makaron i mieszamy.
    Zupę podajemy posypaną sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować