Zupa z jajek

4.49 (183 ocen)

moja teściowa zawsze w piątek taka zupę podaje

Składniki:

  • 3 litry wody
    6 łyżek octu
    6 łyżek cukru
    1 łyżeczka soli
    8 jajek
    4 łyżki mąki pszennej
    3/4 szklanki mleka
    1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować. Dodać sól, cukier i ocet. Zamieszać tak, żeby na środku utworzył się wir i wbijać w niego kolejno jajka. Nie od razu wszystkie tylko pojedynczo. Mąkę dokładnie rozmieszać z zimnym mlekiem, tak, żeby nie było grudek. Taką mieszankę przelać do gotujących się jajek. Zamieszać. Po zagotowaniu zestawić z gazu i dodać słodką śmietankę. Wymieszać. Zupę podawać z duszonymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować