Zupa z fasolki szparagowej z dodatkiem pomidorów

4.49 (196 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

... a może pomidorowa z fasolką? :-) Przekonajcie się sami... nie pożałujecie!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg fasolki szparagowej
    mięso na wywar (u mnie: 6 pałek z kurczaka)
    włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, ćwiartka pora, 1 cebula, ćwiartka małej główki kapusty.
    1 słoik pomidorów (własna zaprawa)
    3-4 małe ziemniaki
    sól, vegeta, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z fasolki szparagowej z dodatkiem pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z fasolki szparagowej... z dodatkiem pomidorów 1. Zaczynam dość zwyczajnie: myję mięso, wkładam do garnka i zalewam wodą do 3/4 wysokości garnka. Kiedy mięso zaczyna się gotować, zbieram szumowinę. Następnie wywar doprawiam: sól, vegeta, 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżka lubczyku. Kiedy wywar odpowiednio doprawię, dodaję całą włoszczyznę (u mnie pokrojoną na plasterki, seler i pietruszka - w kostkę, cebula opieczona i wrzucona w całości). Całość gotuję ok. 30 minut.
  • Zupa z fasolki szparagowej... z dodatkiem pomidorów 2. Kiedy nad kuchnią unosi się miły "rosołowy" aromat, oznacza to, że czas na dodanie reszty składników: fasolka - którą ponacinałam na mniejsze kawałki, ziemniaki - w kostkę. Całość gotuję do miękkości.
  • Zupa z fasolki szparagowej... z dodatkiem pomidorów 3. Wydawać by się mogło, że to już koniec. Ale nie u mnie! :-) Ja pragnę czegoś więcej. Dodaję więc do gotowej zupy 1 duży słoik pomidorów (połówki), które sama wykonałam poprzedniego lata. Zdecydowałam się na pomidory ze słoika, ponieważ w danej chwili nie miałam ani jednego świeżego pomidora. Gdybym go miała, zdecydowałabym się na użycie właśnie świeżych. Na koniec dodałam 2-3 łyżki koncentratu, aby podkreślić smak pomidorowy w zupie. W zasadzie to tyle :-)
  • Zupa z fasolki szparagowej... z dodatkiem pomidorów 4. Na sam koniec wykonuję tylko zabieg kosmetyczny w postaci obrania mięsa z kości. Mięso w kawałkach wrzucam do zupy.
    Co więcej dodać? Mniam... palce lizać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować