Zupa z fasolki szparagowej z dodatkiem pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynam dość zwyczajnie: myję mięso, wkładam do garnka i zalewam wodą do 3/4 wysokości garnka. Kiedy mięso zaczyna się gotować, zbieram szumowinę. Następnie wywar doprawiam: sól, vegeta, 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżka lubczyku. Kiedy wywar odpowiednio doprawię, dodaję całą włoszczyznę (u mnie pokrojoną na plasterki, seler i pietruszka - w kostkę, cebula opieczona i wrzucona w całości). Całość gotuję ok. 30 minut.
2.Kiedy nad kuchnią unosi się miły "rosołowy" aromat, oznacza to, że czas na dodanie reszty składników: fasolka - którą ponacinałam na mniejsze kawałki, ziemniaki - w kostkę. Całość gotuję do miękkości.
3.Wydawać by się mogło, że to już koniec. Ale nie u mnie! :-) Ja pragnę czegoś więcej. Dodaję więc do gotowej zupy 1 duży słoik pomidorów (połówki), które sama wykonałam poprzedniego lata. Zdecydowałam się na pomidory ze słoika, ponieważ w danej chwili nie miałam ani jednego świeżego pomidora. Gdybym go miała, zdecydowałabym się na użycie właśnie świeżych. Na koniec dodałam 2-3 łyżki koncentratu, aby podkreślić smak pomidorowy w zupie. W zasadzie to tyle :-)
4.Na sam koniec wykonuję tylko zabieg kosmetyczny w postaci obrania mięsa z kości. Mięso w kawałkach wrzucam do zupy.
Co więcej dodać? Mniam... palce lizać.
Komentarze