Zupa z fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z udka/żeberka i włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) gotujemy wywar. Dodajemy także liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego. Wyciągamy mięso i włoszczyznę z wywaru i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 10min. Dodajemy do zupy fasolkę obraną z twardych końcówek i pokrojoną na krótkie paseczki. Wyciągniętą marchewkę ścieramy do zupy na tartce o grubych oczkach. Gotujemy kolejne 10min. Wrzucamy posiekane zioła: koperek, natkę pietruszki i szczypior oraz doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Chwilę gotujemy.
2.Śmietanę rozcieńczamy z gorącą zupą w miseczce, następnie wlewamy do garnka z zupą. Dzięki temu unikniemy zważenia się śmietany. Zagotowujemy zupę.
Komentarze