Zupa z fasolki szparagowej

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

Prosta, szybka i smaczna zupa !!

  • 60 min

Składniki:


  • udko/żeberko
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
    3 marchewki młode
    2 pietruszki młoda
    10cm selera naciowego
    10cm pora
    2-3 łyżki sosu sojowego
    3-4 ziemniaki
    300-400g fasolki szparagowej żółtej, zielonej lub mieszanej
    pęczek natki pietruszki
    garść koperku
    garść szczypiorku
    sól, pieprz
    200ml śmietany do zupy 30% lub 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z udka/żeberka i włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) gotujemy wywar. Dodajemy także liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego. Wyciągamy mięso i włoszczyznę z wywaru i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 10min. Dodajemy do zupy fasolkę obraną z twardych końcówek i pokrojoną na krótkie paseczki. Wyciągniętą marchewkę ścieramy do zupy na tartce o grubych oczkach. Gotujemy kolejne 10min. Wrzucamy posiekane zioła: koperek, natkę pietruszki i szczypior oraz doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Chwilę gotujemy.
  • 2. Śmietanę rozcieńczamy z gorącą zupą w miseczce, następnie wlewamy do garnka z zupą. Dzięki temu unikniemy zważenia się śmietany. Zagotowujemy zupę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować