Zupa z fasolką, marcheweczką, młodymi ziemniakami, zieleniną i kiełbaską zawsze znajdzie chętnych do jej skosztowania. U mnie w domu znika szybko z talerzy. Smacznie i pożywnie.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
30 dag. fasolki szparagowej
4 spore ziemniaki młode
2 marchewki
1 sos słodko-kwaśny 550 g.
1 cebulka
20 cm. pora
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanego koperku
1 laska kiełbasy wiejskiej
2 szklanki bulionu drobiowego
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
2 szczypty przyprawy Harissa
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
posiekana zielenina do posypania
Zupa z fasolką szparogawą i sosem słodko kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieram, oczyszczam, myję. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję pokrojonego pora w paseczki, ziemniaki w kostkę i marchewkę w pół plasterki, podsmażam, dodaję pokrojoną fasolkę, listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, zalewam bulionem, nakrywam i gotuję ok. 15 minut . Do warzyw dodaję sos, koperek oraz pokrojoną w plasterki, podsmażoną na suchej patelni kiełbasę, doprowadzam całość do zagotowania, próbuję, doprawiam solą, pieprzem i przyprawą Harissa. Zupę podaję posypaną zieleniną.
Komentarze