Sycąca i rozgrzewajca zupa przypominająca krupnik, w sam raz na jesienne dni.
Składniki:
2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
1 biała część pora
1 cebula
2 marchewki
2 l bulionu
ok. 40 dag mięsa gotowanego drobiowego lub wołowego ( może byc z rosołu)
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2/3 szklanki kaszy jaglanej
natka pietruszki
sól, pieprz
1 łyka oleju
Zupa z dynią, mięsem i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora, cebulę pokroić na mniejsze części, zeszklić na oleju. Dodać obraną i pokrojona marchewkę, lekko wszystko poddusić, jeśli potrzeba podlać odrobina bulionu. Gdy marchewka jest już półmiękka dodać dynię i kaszę jaglaną, podlać bulionem. Dodać liść i ziele angilelskie, gotować do momentu aż dynia będzie miękka. Następnie dodać pokrojone mięso i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać siekaną natką pietruszki. Smacznego.
Komentarze