Jesienna zupa z włoskimi pierożkami. Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/butternut-squash-soup/
40 min
Składniki:
podłużna dynia,
około 6-7 szklanek bulionu drobiowego (ilość zależy od tego, jaką gęstą chcemy mieć zupę),
kilka łyżek koncetratu pomidorowego (do smaku),
mała marchewka lub dwie,
mała pietruszka lub dwie,
posiekana natka pietruszki,
dwa ząbki czosnku,
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
małe opakowanie cappelletti lub tortellini z dowolnym nadzieniem
Zupa z dynią i cappelletti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię, marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić na większe kawałki. Czosnek pokroić na cieniutkie plasterki i szybko przesmażyć. Dodać warzywa, obsmażyć, zalać bulionem, dodać przyprawy, natkę pietruszki i gotować do miękkości warzyw. Na końcu dodać koncentrat. Przed podaniem zupy wrzucić do niej cappelletti i gotować minutę.
Komentarze