Zupa z dyni... w dyni

0 (0 ocen)

  • 35 min

Dynia to nieodłączny element jesieni :-)

  • 35 min

Składniki:

  • 3 małe dynie hokkaido
    1 puszka kukurydzy
    1 mała marchewka
    1 mały korzeń pietruszki
    1 mały ziemniak
    ok. 1/2 łyżeczki soli
    szczypta (lub dwie) pieprzu
    2 łyżki masła klarowanego
    ok. 1 i 1/2 litra wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z dyni... w dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie dynie umyć. Dwie zostawić na później, a jedną przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na kawałki (nie obierać).
  • 2. Marchew, pietruszkę i ziemniaka obrać i pokroić.
  • 3. Kukurydzę odcedzić i opłukać pod bieżącą wodą.
  • 4. W garnku rozgrzać masło, wrzucić dynię i resztę warzyw.
  • 5. Dusić przez chwilę na wolnym ogniu.
  • 6. Dodać wodę, kukurydzę, sól i pieprz. Gotować do miękkości warzyw, około 30 minut.
  • 7. Po ugotowaniu zmiksować na krem.

  • 8. Dynie, które pozostały posłużą za "talerze". W tym celu należy z nich odciąć wierzch i łyżką wydrążyć pestki.

Porady

Zupę można podawać z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować