Zupa z dyni i pomidorów - pikantna

4.5 (195 ocen)

Tym razem zupa z dyni i pomidorów. Jak zwykle u mnie - dosyć ostra. Polecam tę zupę na jesienne chłody - działa rozgrzewająco :)

Składniki:

  • ok 400 g musu z dyni Hokkaido np z tego przepisu
    4- 5 ząbków czosnku
    1 cebula
    1 puszka pomidorów
    2 łyżeczki curry w proszku
    1 łyżeczki mielonego imbiru
    1 papryczka chili - posiekana
    1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili
    1 l bulionu
    1-2 łyżeczki harissy opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z dyni i pomidorów - pikantna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. cebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka i smażyć aż zmięknie
  • 2. Do cebuli dodać pomidory, dodać posiekany czosnek i posiekaną papryczkę, przyprawy, obsmażać chwilę , mieszając, a następnie dodać mus z dyni.
  • 3. Wlać bulion, przykryć i gotować ok 15 - 20 minut aż smaki się przegryzą.
  • 4. Lekko przestudzić, przetrzeć blenderem, doprawić solą pieprzem, jeżeli zupa jest za gęsta możemy dodać bulionu. Jeżeli wydaje sie za mało ostra - dodać harissę.
  • 5. Podawać z grzankami i świeżą kolendrą. Można dodać śmietany. Smacznego!

Porady

Jeżeli nie mamy musu, dynię wystarczy pokroić na małe kawałki i obsmażać chwilę z cebulą a dalej już zgodnie z przepisem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Dynia Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować