Zupa z czerwonej soczewicy z pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Pomysł na zupę wraz z mięsnymi pulpecikami oraz soczewicą, która ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne, stanowi doskonały pomysł na pożywne, rozgrzewające danie w chłodne jesienne dni. Magicznym składnikiem, dzięki któremu zupa rozgrzewa jest słodka papryka wędzona. Mnóstwo jesiennych, sezonowych warzyw uzupełnia walory odżywcze i smakowe dania.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
    ½ szkl. czerwonej soczewicy,
    1 marchew,
    1 pietruszka,
    1 cebula,
    ½ czerwonej papryki,
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    1 łyżeczka majeranku,
    1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
    2 liście laurowe,
    4 ziarna ziela angielskiego,
    sól, pieprz

    Pulpeciki:
    30 dag mięsa mielonego,
    1 mała kajzerka,
    1 jajko,
    1/2 łyżeczki majeranku,
    sól, pieprz, ząbek czosnku,
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpeciki: Mięso mieszamy z odciśniętą z wody bułką, dodajemy jajko, przyprawy i czosnek. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce, smażymy ze wszystkich stron.

    Soczewicę moczymy w wodzie przez noc, następnego dnia płuczemy, osączamy. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy cebulę z papryką wędzoną, dodajemy pietruszkę i marchewkę, chwilę smażymy. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy wypłukaną soczewicę oraz ziele angielskie i liście laurowe, bulion, gotujemy ok. 10 minut pod przykryciem, dodajemy pulpeciki, gotujemy kolejne 10 minut. Rozrabiamy koncentrat w odrobinie wody, dodajemy do zupy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Soczewica czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować