Zupa z czerwonej soczewicy z amarantusem i grochem

4.5 (198 ocen)

  • 30 min

Zupa jest bardzo zdrowa, jest bogatym źródłem żelaza, wapnia i witamin z grupy B. Polecam szczególnie kobietom w ciąży.

  • 30 min

Składniki:

  • Szklanka czerwonej soczewicy
    Pół szklanki amarantusa
    Pół szklanki grochu połówek
    Suszona włoszczyzna
    Suszona natka pietruszki
    Suszona papryka
    Imbir suszony
    Garam masala
    Sól
    Listek laurowy – 4
    Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
    Szklanka kaszy jaglanej
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy z amarantusem i grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zupa
    Wysypujemy do garnka soczewice, amarantus i groch. Jeśli nie masz połówek, musisz groch wcześniej namoczyć. Zalewamy wodą i dodajemy przyprawy (wszystkie oprócz koncentratu pomidorowego). Gotujemy aż składniki będą miękkie, dodajemy koncentrat i blendujemy. Zupę podajemy z kuleczkami jaglanymi .

    Kuleczki jaglane

    Gotujemy kaszę (szklanka kaszy w 2 szklankach wody), studzimy, dodajemy 3 łyżki sezamu, formujemy kuleczki i smażymy. Można podać je z sosem lub, tak jak my dziś, w zupie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować