Zupa z czerwonej soczewicy na orientalną nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w mniejsze kawałki.
W garnku o grubym dnie rozgrzać odrobinę oleju. Dodać ziemniaki, marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Oprószyć kurkumą. Smażyć ok 10 minut.
2.Zalać bulionem. Dodać listki laurowe. Gotować ok. 15 minut po czym dodać wypłukaną na sicie soczewicę. Gotować ok. 10 minut. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paski. Przełożyć do miseczki. Dodać łyżkę oleju, oprószyć solą, pieprzem, kolendrą, kminem, gałką oraz kardamonem. Tak doprawionego kurczaka usmażyć na złoty kolor.
4.Kurczaka wyłożyć na talerz, zalać gorącą zupą. Można posypać posiekaną drobno świeżą kolendrą.
Komentarze