Zupa z czerwonej soczewicy na orientalną nutę

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupa.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
    1 marchewka
    ząbek czosnku
    1 papryczka chilli
    podwójny filet z kurczaka
    ok. 1 l bulionu (drobiowy lub warzywny)
    szklanka czerwonej soczewicy
    2 listki laurowe
    2 łyżeczki kurkumy
    sól
    pieprz
    szczypta kminu rzymskiego
    suszona kolendra
    szczypta kardamonu
    szczypta gałki muszkatołowej
    łyżka koncentratu pomidorowego
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy na orientalną nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w mniejsze kawałki.
    W garnku o grubym dnie rozgrzać odrobinę oleju. Dodać ziemniaki, marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Oprószyć kurkumą. Smażyć ok 10 minut.
  • 2. Zalać bulionem. Dodać listki laurowe. Gotować ok. 15 minut po czym dodać wypłukaną na sicie soczewicę. Gotować ok. 10 minut. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paski. Przełożyć do miseczki. Dodać łyżkę oleju, oprószyć solą, pieprzem, kolendrą, kminem, gałką oraz kardamonem. Tak doprawionego kurczaka usmażyć na złoty kolor.
  • 4. Kurczaka wyłożyć na talerz, zalać gorącą zupą. Można posypać posiekaną drobno świeżą kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować