Zupa z czerwonej soczewicy i boczniaków

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gęsta i aromatyczna zupa jesienna

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - czerwona soczewica: 200 gramów
    - biały ryż: 40 gramów
    - czerwona cebula (posiekana): 1 sztuka
    - czosnek (posiekany): 2 ząbki
    - łodygi selera naciowego (posiekane): 2 sztuki
    - boczniaki (pokrojone w paski): 100 gramów
    - oliwa: 3 łyżki
    - bulion warzywny: 1.5 litra
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - sól do smaku: 1 sztuka

Zupa z czerwonej soczewicy i boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy oliwę i przez 3 minuty podsmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy posiekane łodygi selera i podsmażamy kolejne 3 minuty. Całość zalewamy gorącym bulionem, dodajemy soczewicę, ryż i liść laurowy. Gotujemy przez 15 minut często mieszając.
  • 2. Do garnka dokładamy pokrojone boczniaki. Zupę solimy do smaku i gotujemy jeszcze przez 6 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy