Zupa z czerwonej soczewicy

5 (163 ocen)

  • 1 godz. 10 min

W takie pochmurne dni nie pozostaje nic innego, jak zjeść rozgrzewającą zupę. Wyszła bardzo podobna go grochówki, choć ma swój, soczewicowy, oryginalny charakter.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 300 g czerwonej soczewicy
    1,2 l rosołu drobiowo-wołowego
    2 ząbki czosnku
    3 średniej wielkości ziemniaki
    1 duża marchew
    1 łyżeczka majeranku
    3 pętka kiełbasy śląskiej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy rosołem, wrzucamy 2 ząbki czosnku i gotujemy do miękkości. Następnie zestawiamy z ognia, do ostygnięcia.
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
    Marchew obieramy, ścieramy na tarce do jarzyn.
    Kiełbasę kroimy w pół talarki.
    Zupę blendujemy, wrzucamy marchew, kiełbasę, ziemniaki oraz majeranek. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować